Waw magazine

Waw magazine

Menu

Banden breien
tussen de generaties

  • Culture
  • / Evenement
Brabant wallon  / LLN

Door Adrienne Pesser

Bruggen bouwen tussen de generaties, dat is het doel van het ‘Festival du Film Intergénérationnel’ van Louvain-la-Neuve. De jongste der steden wil het centrum worden waar alle leeftijden met elkaar in interactie gaan.

In april 2010 lanceert de vzw Atoutage in samenwerking met de UCL (Université catholique de Louvain) en het kot-à-projet Cinéforum een prestigieus project: een filmfestival dat het grote publiek de kans wil geven om samen te komen rond eenzelfde thema: solidariteit tussen generaties. De fundamentele doelstelling is de bewustwording van en de strijd tegen het isolement van bepaalde generaties. Steunend op het succes van deze ‘eerste poging’ programmeren de organisatoren natuurlijk een tweede editie van het Festival du Film Intergénérationnel (FFI). Een editie die precies samenvalt met de visie van de Europese Commissie, die 2012 heeft uitgeroepen tot ‘Europees jaar van het actief ouder worden en de solidariteit tussen de generaties’. Voor de oprichters is het een gedroomde kans om het solidaire avontuur voort te zetten en hun horizon te verruimen. Begrijpen wat de uitdagingen zijn als je ouder wordt, de toenadering tussen generaties bevorderen, uitstijgen boven de stereotypes van het ouder worden… Film is een middel zoals een ander om de boodschap over te brengen en stelt ons in staat om het grote publiek bewust te maken van wat er tussen generaties speelt. Op termijn willen de initiatiefnemers van het project dat het FFI ‘een visitekaartje (wordt) van de solidariteit tussen de generaties.’

Voor deze editie worden de universitaire aula’s vervangen door de Cinéscope, een echte bioscoop. Het FFI verandert ook van seizoen en hoopt van de druilerige herfst te kunnen profiteren om meer bezoekers aan te trekken. De organisatoren omringen zich met nieuwe medewerkers, de Brusselse vzw’s Entr’âges en Courants d’Âges, en opnieuw Cinéforum, een echte brug naar de studentenwereld van Louvain-la-Neuve. De programmatie, communicatie, logistiek, financiering, animatie en alle andere taken worden verdeeld tussen in totaal een veertigtal vrijwilligers.

Stadsbreiwerk

‘Het zou ondenkbaar zijn dat we het FFI organiseren zonder externe activiteiten,’ vertelt Jérôme Poloczek, die de communicatie van het festival verzorgt. ‘Het hoofdevent wordt voorbereid met een aantal acties waarmee we banden breien tussen de generaties. Ik zeg wel degelijk “breien”, met breinaalden en bollen wol.’ Sinds juni komen jonge en minder jonge mensen geregeld samen op collectieve breibijeenkomsten. Half november zullen stroken van 30 cm lang in heel Louvain-la-Neuve bomen, banken en standbeelden versieren. ‘Het stadsbreiwerk is een soort “wollen graffiti”, een andere manier om je mening te uiten dan de klassieke graffiti en om de openbare ruimte op te vrolijken. De symboliek die ervan uitgaat is die van een lappendeken die wordt gemaakt door mensen uit alle generaties, in diverse stijlen, waar op termijn een onverwachte eenheid uit tevoorschijn komt.’

Het stadsbreiwerk en andere activiteiten zijn uiteindelijk maar aanleidingen om de mensen bewust te maken van de solidariteit tussen generaties. Goed idee? Beslist. Verspilling? Zeker niet. Na het event worden de bomen uitgekleed, het breiwerk wordt gewassen en een jongerenvereniging maakt van de stroken dekens waarmee daklozen de winter iets warmer kunnen doorbrengen. De stroken die niet te recupereren zijn, worden verwerkt in geluidsisolatiepanelen.

Op de affiche

Op de officiële opening is er een gala-avond met de vertoning van een onuitgegeven film. De vzw’s kunnen op die avond ook fondsen werven, wat het grootste deel van de werking van het event bekostigt. Het festival is heel erg toegankelijk, wat essentieel is, door de vele inspanningen die zijn geleverd op het vlak van prijzen, mobiliteit en programmatie. De promotoren hechten veel belang aan de mobiliteit van de festivalgangers die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Creatieve, alternatieve transportmiddelen die het milieu respecteren, brengen de deelnemers naar het festival en nodigen uit om na te denken over deze dagelijkse problematiek die bepalend is voor onze sociale contacten. De toegangsprijs is resoluut democratisch (€ 3 per voorstelling en € 10 voor een Pass). Tijdens de vier dagen van het event willen de organisatoren niet noodzakelijk winst maken. Het doel is dat erover gesproken wordt en dat de mensen ernaartoe komen.

Het programma moet dus samenhangend en vooral aantrekkelijk zijn. De programmatiecel heeft een dozijn films geselecteerd die ‘opmerkelijk zijn door de manier waarop ze naar de verschillende aspecten van de problematiek tussen de generaties kijken.’ De organisatoren besteden er opnieuw veel aandacht aan dat alle films toegankelijk zijn voor mensen van 7 tot 77 jaar… en ouder. Bij een aantal films zullen de regisseurs, acteurs en mensen die professioneel met de aangesneden thematiek bezig zijn na de (dag)voorstelling het debat aangaan met leerlingen van het lager en secundair onderwijs.

 

Op de affiche

2e Festival du Film intergénérationnel
Cinéscope van Louvain-la-Neuve
14 → 17.11.2012

Couleur de peau Miel, Jung et Laurent Boileau
La tête en friche, Jean Becker
Le Havre, Aki Kaurismaki
Dans la forge de l’âge, Juliette Senik
De leur vivant, Géraldine Doignon
Io Sono Li, Andrea Serge
Le Cahier, Hana Makhamalbaf
La guerre est déclarée, Valérie Donzelli
Le premier jour du reste de ta vie, Rémy Bezançon
Mia et le Migou, Jacques-Rémy Girerd
Benda Bilili, Renaud Barret & Florent de La Tullaye

 
informatie

Festival du Film Intergénérationnel
Du 14 au 17 novembre
Avenue de l’Espinette, 15
B-1348 Louvain-la-Neuve
+32 (0)10 45 20 61
contact@ffi2012.be
www.ffi2012.be

Het Festival du Film Intergénérationnel wordt samen georganiseerd door drie vzw’s: Atoutage, Courants d’Âges, Entr’âges en het kot-à-projet Cinéforum

À lire aussi

Your opinion counts