Waw magazine

Waw magazine

Menu
  • /

Toen er aan het begin van de jaren 1980 een nieuwe natuurlijke omgeving ontstond na het bouwen van de kunstwerken en het vullen van de meren, was het heel normaal dat de bewoners uit de streek van dat nieuwe uitzonderlijke kader begonnen te profiteren en watersporten gingen beoefenen. Zo werden er vier sportclubs opgericht door enthousiaste vrijwilligers die er zich kwamen uitleven in hun favoriete sport (zeilen, duiken, jetski en waterski). In die tijd waren de activiteiten seizoensgebonden en hingen ze sterk af van de weersomstandigheden.

In 1994, toen men toerisme als een volwaardige drager van economische ontwikkeling begon te beschouwen, maakte de Waalse Regering de nodige overheidsmiddelen vrij om een ambitieus strategisch ontwikkelingsprogramma op te starten voor de site. Het plan om een toeristisch centrum te creëren, dat al aan het einde van de jaren 1970 ontworpen was, kon worden aangevat, onder andere met de bouw van het eerste vakantiedorp. De site werd ingericht voor het onthaal vandagjesmensen en verblijfstoeristen. Zelfs buiten het zomerseizoen begonnen er bezoekers van verder in België en uit het buitenland te komen, om in elk jaargetijde van de natuur te genieten. Meer bepaald met Kerstmis, dat men altijd graag met zijn gezin in een prachtig kader doorbrengt.

Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag van de toeristen die het hele jaar door naar de meren komen, moesten er binnenhuisinfrastructuren worden gecreëerd. Het Aquacentre was de eerste attractie die in 1999 op de site tot stand kwam. Met 120.000 bezoekers per jaar, is dat Aquacentre stilaan de meest bezochte attractie geworden. In 2015 werd het volledig gerenoveerd, aangevuld en gediversifieerd met de financiële steun van het Waals Gewest en van Europa. Later kwamen er nog andere indoor-activiteiten bij: een overdekt speelplein (Landal Greenparks), een polyvalente sporthal in de buurt van het ADEPS-centrum van Le Cierneau, een lasergame in de afdaling van de stuwdam van de Plate Taille, een wellnesscentrum, een overdekt terras...

Dankzij de vele investeringen met overheidsgeld en vanuit de privésector kan er het hele jaar lang zowel worden ingespeeld op de verwachtingen van de toeristen die een daguitstap doen en van degenen die voor een langer verblijf komen, als op die van de bewoners van de streek.

 

Een tropisch paradijs

Wat is het Aquacentre van de Meren van l’Eau d’Heure eigenlijk? Beeld u een groot zwemparadijs in met water dat het hele jaar door 30°C warm is, een ludiek zwembad met masserende waterstralen en waterkanonnen, een gigantische jacuzzi, een infinity jump waterglijbaan met LCDschermen en LED-verlichting, een plonsbad met speeltoestellen voor de kleinsten... Beeld u een bekken in metbewegende bodem voor het beoefenen van uiteenlopende sporten, zoals aquabiking, aquadance, aquagym en duiken. Beeld u een zwembad in dat aansluit op een openluchtbekken en een spray park (waterspeeltoestellen van de jongste generatie) van 500 m2 groot. Beeld u ook een vrijetijdszone in met biljarttafels, kickers en schijfspelen, een tuin met strandstoelen, een zonovergoten terras en een bar binnen handbereik. Beeld u… Of liever, neen, beeld u niets meer in, maar kom met eigen ogen kijken en ga helemaal op in dit tropisch paradijs.

We hadden niet de pretentie een sportuitrusting te ontwikkelen en zelfs geen bad waarin men enkel zou kunnen zwemmen”, vertelt Vincent Lemercinier, algemeen directeur van de vzw. “Het Aquacentreis een louter recreatieve attractie, dus voor vrijetijdsbesteding en ontspanning die zowel bedoeld is voor toeristen als voor mensen uit de streek. We organiseren individuele en groepscursussen aquagym, aquadance en aquabike. We bieden nocturnes aan voor de buurtbewoners, die ook kunnenprofiteren van een abonnementstarief of van interessante prijzen in de week, buiten de vakantieperiodes. Het is dankzij die zeer gevarieerde klantenkring dat we hopen binnenkort de kaap van 150.000 bezoekers per jaar te ronden”.

 

www.parcaquacentre.be


“TIJD VOOR WELZIJN”

Naast het zwemparadijs ligt het centrum “A lheure du bien-etre (Tijd voor welzijn), dat sindsverleden jaar een infrastructuur biedt die volledig gewijd is aan wellness en spa: eenontspanningszaal met jacuzzi’s, traditionele sauna, infraroodsauna en zoutsauna, hammam,lichttherapie op watermatras, koudwaterbekken, douchebelevenis... En dat alles wordt dan nog aangevuld door een buitenruimte met een zwembad onder een patio en met een gazon. Terwijl hetzwemparadijs gezinnen, groot en klein, groepen en sportbeoefenaars gelukkig maakt, trekt het wellnesscentrum koppels en vriendengroepen aan en blijkt het een goede aanvulling te zijn op hetvrijetijdsaanbod in de openlucht.

Het is ook een pluspunt voor de bewoners van de streek. De infrastructuur en de mogelijkheden voor verzorging, rituelen en massages zijn zowel bestemd voor individuele personen als voor groepen,verenigingen en ondernemingen. Het Centrum kan trouwens privé worden afgehuurd, in combinatiemet een cursus aquabike of andere activiteiten van de Meren. Het product is heel geschikt voorMICE-klanten (Meetings, Incentives, Conferencing & Exhibitions). Terwijl er in het Aquacentre(zwemparadijs, wellness en buitenvoorzieningen) ongeveer 6.250.000 euro is geinvesteerd, werd er ook veel gedaan om de energiekosten te drukken, zowel inzake isolatie van de gebouwen, als elektriciteit (400 m2 zonnepanelen, LEDverlichting), verwarming (isolatie, warmtepomp) en water(behandeling en recyclage) via een centraal technisch beheer. Daaruit blijkt dat de beheerders van de site duurzame toeristische projecten willen uitbouwen.

www.lheuredubienetre.be

  • /

Welke sporten ga je beoefenen wanneer je uitziet over het grootste gesloten wateroppervlak van België? Watersporten, natuurlijk. Met haar vijf meren biedt de site een ruime keuze aan sporttakken. Aan het grootste meer, dat van de Plate Taille (351 ha), bevinden zich twee watersportclubs: het centrum voor diepzeeduiken, met verkenningen tot op een diepte van 40 meter, en de zeilclub “Sports nautiques de l’Eau d’Heure”. Op het meer van l’Eau d’Heure doet men dan weer aan jetski en waterski. Die vier sportclubs beschikken vandaag over gebouwen met alle mogelijke faciliteiten, en ook over een restaurant. Een surfersclub, de “Windsurf ’ Heure”, heeft een onderkomen gevonden in het gehucht “le Slip Nord”, onder het Golden Lakes Village, aan de oever van het meer van de Plate Taille.

Naast die twee erkende sportverenigingen kwamen er nog twee entiteiten, die werden opgericht en worden beheerd door privéoperatoren en die, volgens de economische en toeristische logica, voor iedereen openstaan. Op het meer van Féronval verwelkomt The Spin Cablepark de liefhebbers van waterski en wakeboard (skiplank), die niet worden voortgetrokken door een bootje, maar door een kabel van 680 meter lang. Op het meer van de Plate Taille, biedt de Espace Fun de gelegenheid om zich over te geven aan het plezier van kano en kajakvaren, zeilen, surfen en stand-up paddle.

 

De grootste Franstalige club

De club Eau d’Heure Nautique (EHN) is even bekend in het noorden als in het zuiden van het land.Met haar 430 leden is ze niet alleen de grootste Franstalige waterskiclub, maar ze geniet ook hetvoorrecht nationale en internationale wedstrijden een onderkomen te bieden. Zo zal ze deze zomerhet kader zijn van twee Belgische kampioenschappen, dat van klassieke waterski, eind juli, en dat van wakeboard in augustus. “Volgens de regel moeten die kampioenschappen afwisselend in Vlaanderenen in Wallonië plaatsvinden”, aldus de voorzitter van de club, Bernard Bonnet. “Maar omdat de slalomproeven op rivieren en kanalen moeilijk kunnen worden gehomologeerd wegens de stroming, worden die wedstrijden in het zuiden van het land, op het Meer van l’Eau d’Heure, betwist. De club organiseert in juli en augustus stages die worden gecoacht door voormalig Belgisch kampioen Yves Saintviteux, die men ook Coyote noemt. 

De club heeft ook nogal wat jonge kampioenen voortgebracht, die een schitterende internationaleloopbaan kennen (of kenden). Daartoe behoren Xavier en Julien, de zonen van de voorzitter, die beiden Europees kampioen wakeboard waren, maar ook Quentin Delefortrie, die Europees en wereldkampioen Junioren was, en Kate Adriaensens, die 14 keer Belgisch kampioene klassieke waterski werd en de ene medaille na de andere won tijdens Europese en wereldkampioenschappen. “Toch vormen de wedstrijddeelnemers slechts één tiende van onze leden. De rest zijn hartstochtelijke skiërs, die het louter voor hun plezier doen, op welk niveau ook”, zegt Bernard Bonnet. “We beschikken momenteel over 147 pontons, maar je hoeft geen boot te hebben om te komen skiën,aangezien wij er een bezitten”.

 

INLICHTINGEN

Centrum voor diepzeeduiken: www.cpbeh.net

Watersporten van l’Eau d’Heurewww.sneh.be

Jet Club Eau d’Heure: www.o2r.be

Eau d’Heure Nautique: www.ehn.be

Le Windsurf’ Heurewww.windsurf-heure.be

The Spin Cableparkwww.thespin.be

Espace Fun: www.espacefun.be

  • /

Uit erkentelijkheid omdat ze de bron is van hun aantrekkelijkheid, besteden de Meren van l’Eaud’Heure bijzonder veel aandacht aan de natuur. Deze laatste moet dan ook alle milieuaspectenomvatten, zoals ruimtelijke ordening, het in stand houden van de waterkwaliteit, het beleid inzakeafvalbeheer, natuurbehoud, de strijd tegen invasieve soorten, energiebeleid, milieuvriendelijk vervoer, codes van goede milieupraktijken en milieulabels. Voor het behoud van de natuur en van de biologisch belangrijke zones is er een speciaal beheer nodig, dat helemaal niet onverenigbaar is met toerisme. De Meren van l’Eau d’Heure hebben verscheidene natuurreservaten, zoals woudzones en ornithologische zones.

Al die plaatsen kan men verkennen door zorgvuldig de bebakende wandelpaden, de plattelandswegen en stukken van de GR 125 te volgen. Toeristen kunnen gebruikmaken van een tiental wandelroutes, waarvan zeer goede beschrijvingen en kaarten bestaan. Vanaf het noordelijke deel van het Meer van l’Eau d’Heure (‘La balade du grand cerf’ wandeling van het grote hert, 8 km) tot aan de zuidelijke oevers van het Meer van de Plate Taille (‘La crique aux cabiniers, 2,2 km; ‘Bois du Grand Oupia’, 8,5 km), doorlopen de wandelaars de hele site, waar ze een ongelooflijk diverse fauna en flora kunnen waarnemen!

Geeft u echter de voorkeur aan een meer ludieke of sportieve activiteit die volledig bij de natuur past? Dan zal het Natura Parc, tussen het Golden Lakes Village en het Onthaalcentrum van de Plate Taille, het hele gezin pret en kippenvel bezorgen met zijn negen in de bomen opgehangen trajecten, zijn reusachtige tokkelbanen en zijn 25 meter hoge toren van waarop de grootste durvers Spidermanzullen willen nadoen door in een reusachtig spinnenweb te springen er zich daaraan vast te klampen!

Voor wie in één keer de verschillende facetten van de site wil leren kennen, zijn er verscheidene fietsparcours, die op een kaart zijn uitgestippeld. Het parcours dat op deze pagina wordt voorgesteld, doet de ronde van de meren, volgt zoveel mogelijk de oevers ervan en is gebaseerd op het RAVeL-netwerk. Het parcours begint in Cerfontaine, vlak bij de Place du Monument. U hoeft slechts de knooppunten in deze volgorde aan te doen: 29, 98, 93 (Meer van Falemprise), 92, 88 (Meer van de Ry Jaune), 86, 87 (Meer van Féronval), 91 (Onthaalcentrum), 90 (Landal Dorp en Aquacentre), 96, 97, 31 en 29. Dit traject van 32 km is toegankelijk voor mountainbikes. Let wel: het is ook mogelijk om te vertrekken vanop de parking van het Onthaalcentrum, waar de wandelaars alle nodige informatie en kaarten kunnen vinden.

 

INLICHTINGEN:

Maison du Tourisme : +32 (0)71 23 95 97


 

FIETSCENTRUM “BIKE PARK DE L’EAU D’HEURE” 

In het kader van haar toeristische ontwikkeling, die wordt gesteund door de Waalse Regering en deEuropese structuurfondsen, heeft de vzw Les Lacs de l’Eau d’Heure enkele jaren geleden beslist omeen centrum op te richten, dat zich zou toeleggen op verschillende sporttakken die verband houdenmet fietsen. Het bikepark werd ontworpen door de firma “Alter Espaces”, die zich al meer dan 15 jaar bezighoudt met het ontwikkelen van pleinsporten en ontdekkingsruimten. Het bevindt zich in het gehucht van de Badon-hoeve. “In de buurt van het onthaalcentrum van de Plate Taille, is het zeerheuvelachtige terrein heel geschikt voor fietsactiviteiten”, legt algemeen directeur Vincent Lemercinier uit. “Dat centrum past volledig in het ontwikkelingsprogramma van de site. Het beantwoordt immers niet alleen aan de bedoeling om onze toeristische, sportieve en recreatieveuitrustingen te diversifiëren, maar ook aan ons plan voor het ontwikkelen van zacht toerisme in een natuurlijke omgeving, die de site van de Meren van l’Eau d’Heure zo aantrekkelijk maakt.” Dankzij hetnieuwe centrum zal men ook meer sportevenementen kunnen organiseren, aangezien het terbeschikking kan worden gesteld van clubs en verenigingen, en het kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de MICE-sector, doordat het aantrekkelijk is voor het organiseren van “ondernemingsdagen”. Het sluit direct aan op het RAVeL-netwerk en vormt dus het ideale vertrekpunt voor uitstappen op de vele bestaande trajecten en voor fietstochten langs de toeristische en culturele schatten, het erfgoed en de gastronomische etablissementen in het Land van de Meren.

 

Een bikepark, wat is dat?

Het is het uitstalraam voor alle fietsactiviteiten van de Meren van l’Eau d’Heure:

— permanente parcours voor mountainbikes;

— een trialruimte: met verscheidene zones voor een hoogwaardige sportbeoefening, voor eenpedagogische aanpak en diverse wedstrijden;

— routes voor dual slalom/four cross: twee of vier deelnemers wedijveren met elkaar op evenwijdige banen met opgehoogde bochten, platte stukken, dubbele bulten enz.;

— routes voor free ride: drie banen voor het grote publiek, met voorzieningen die passen bij deverschillende niveaus (gap, brugjes, hip, roller);

— een big airbag: een heel ludieke activiteit waarbij men op een reusachtig luchtkussen springt;

— een ruimte voor pump track: het reliëf is zo gemaakt, dat je haast nooit hoeft te trappen tijdens die opeenvolging van rollers, opgehoogde bochten en andere jumps;

— een dirtzone: hier maak je vooral sprongen op velden vol bulten;

— een lift of roltapijt voor personen met beperkte mobiliteit.

  • /

Door een beroep te doen op overheidsgeld, of het nu van het Gewest of van de Europese structuurfondsen kwam, kon de basis worden gelegd voor de ontwikkeling door infrastructuurwerken uit te voeren en de site leefbaar te maken. Die voorafgaande investeringen hebben de privésector klaargemaakt om voor de aflossing te zorgen en op die manier de waaier aan attracties aan te vullen en te verrijken. Dat is het geheim van het succes van de Meren van l’Eau d’Heure, het voornaamstetoeristische oord van Wallonië, waarvan de economische ontwikkeling nu het hele Gewest ten goede komt.

 

1. DE RODE KROKODIL

Het verhaal van Jean-François Baelden en zijn Rode Krokodil is tegelijk ongelooflijk en exemplarisch. Na zijn psychologiestudies en een eerste (belangrijke) ervaring met het beheer van sportwinkels,ontdekte deze man plots de aantrekkelijkheid van de Meren van l’Eau d’Heure. We zijn in 2004, hij is een zakenman, maar zijn plan om een logementscentrum op te richten, valt in duigen. Dat is niet zo erg, want hij gaat opnieuw in de aanval, ditmaal met een ietwat origineel project: een attractie met een amfibievoertuig dat rond het meer (van de Plate Taille) zou rijden met toeristen aan boord en er dan met de boeg zou induiken! “Toen ik het voertuig ontdekte – een schoolbus die van eenscheepskiel was voorzien – dat te koop stond in Canada, kwam ik op dat idee”, legt de inwoner van Nalinnes uit. “Ik heb krankzinnige risico’s genomen, ik heb het gekocht en het per schip laten overbrengen! Dat was een echte primeur voor iedereen in België”. Maar Jean-François Baelden durft deuren open te breken en, met de hulp van een participatiefonds van het Waals Gewest en de steun van een bank die hem vertrouwt, springt hij in 2006 in het water met zijn amfibus, die vermomd is als Rode Krokodil. Bedragen de jaarlijkse onderhoudskosten van het voertuig bijna € 40.000? Geenprobleem, aangezien er 20.000 personen inschepen. Hoewel hij in het begin moeilijk van wal kwam, vaart hij nu in alle rust. Hij neemt het horecabedrijf van het Onthaalcentrum van de Plate Taille (Le Crocodile Café) over en, nog altijd met de steun van de vzw Les Lacs de l’Eau d’Heure, investeert hij in 2011 in twee nieuwe attracties: de lasergame en de Aqua Golf. In 2014 biedt hij, steeds op dezelfde plaats, activiteiten met zeilwagens aan. Een primeur in het binnenland, voor een activiteit die aan de Belgische kust ontstond. “Om los te komen van de seizoensgebonden activiteiten en de tewerkstelling het hele jaar door te vrijwaren, zocht ik een sport die je in de winter kunt beoefenen”, legt onze investeerder uit. Tegelijk kondigt hij voor oktober de derde Trophy van zeilwagenrijden aan, die betwist zal worden op een baan van 700 m. “Dat is de afstand tussen twee golfbrekers en dus de officiële afstand van het wereldkampioenschap”.

 

2. HET GOLDEN LAKES VILLAGE
 

Het was op een beschermd domein en volledig naar het zuiden gericht, met uitzicht op het meer van de Plate Taille, dat de Groep Lamy, in 2010 het Golden Lakes Village begon te bouwen op basis van zijn in Frankrijk opgedane ervaring. Het resultaat is een dorp van 250 villa’s met houten geraamte, die perfect in de natuur zijn geïntegreerd. “Het is ons eerste project van die omvang in België“, legt Jordane Lamy uit. “We lieten ons overtuigen door het werk dat vooraf al werd uitgevoerd dankzij hetWaals Gewest en de Feder-fondsen. Terwijl we in Frankrijk zelf attracties moesten bouwen om de klanten te lokken, was hier alles reeds aanwezig. Toen wij aankwamen, was het al een aantrekkelijke site. En het is ook overheidsgeld dat het aanleggen van de wegen en de stranden mogelijk maakte”.Terwijl meer dan de helft van de villa’s afgewerkt zijn en de Waalse familiale groep voor 2017 de opening aankondigt van een hotelresidentie, is de verantwoordelijke meer dan tevreden: “Met hetzelfde aantal villa’s is onze omzet tussen 2014 en 2015 met 30 % gestegen. Dat bewijst de toenemende aantrekkelijkheid van de site, die nu in elk jaargetijde een hele reeks activiteiten kan aanbieden”.

 

3. THE SPIN CABLEPARK
 

Waterski en wakeboard in bio-modus The Spin Cablepark opende zijn deuren in de zomer van 2011, op het Meer van Féronval. Met zijn 350 leden is het de tweede grootste waterskiclub van Wallonië. Een club met twee bijzonderheden: het is een waterteleski, wat betekent dat skiërs en wakeboardersniet door een boot worden getrokken, maar door een kabel. Het systeem is voor 100 %energieonafhankelijk, dankzij de 168 zonnepanelen die op het dak van het clubhuis werden geplaatst.Milieuvriendelijker, stiller, goedkoper en met een groter aantal deelnemers per uur dan met een boot. Dankzij die waterteleski kan het grote publiek leren waterskiën of zich erin vervolmaken. ’s Ochtends sturen we een deel van de door ons geproduceerde elektriciteit naar het net; in de loop van de dag gebruiken we die stroom voor onze eigen behoeften; ’s avonds tappen we ervan af voor de bar en het restaurant”, vertelt Cédric Vandermot, de ontwerper van het project. “In totaal produceren we meer stroom dan we er verbruiken, namelijk 40.000 tot 43.000 kWh per jaar”. Net zoals zijn vennoot Xavier Bonnet, is Cédric Vandermot een enthousiaste waterskiër. Het was door diegemeenschappelijke passie dat ze iets wilden ondernemen op de site van de Meren van l’Eaud’Heure. Op vijf jaar tijd hebben ze in hun project € 1.600.000 geïnvesteerd, waarvan een deel werd gesubsidieerd door het Commissariaat-Generaal voor Toerisme. “Wij hebben erin geloofd toen het duidelijk werd dat de site zich aan het ontwikkelen was en een belangrijke toeristische bestemming zou worden”, is de uitleg van deze bio-ingenieur en specialist van hernieuwbare energie, meer bepaald van zonnepanelen. “Onze aanpak voor het bouwen van het clubhuis was tamelijk ongewoon, aangezien ik begon met de afmetingen van het dak, om zeker te zijn dat we over genoeg energiezouden beschikken om onze installatie te laten werken. Dan heb ik een architect gezocht om het gebouw eronder te ontwerpen”. Een duurzame installatie, die de stichters hebben aangevuld met eenwarmtepomp, lichtdeflectoren, een krachtig isolatiesysteem en verscheidene regenwatertanks voor het sanitair. Nu is The Spin Cablepark niet enkel een pionier in de sector, maar bewijst het dat ondernemerschap en ecologie heel goed kunnen samengaan.

  • /

Het is wellicht algemeen geweten dat een trimaran een schip is dat bestaat uit drie rompen. Dat woord inspireerde Fabian Santi tot de verrassende naam die hij gaf aan zijn restaurant, dat aangemeerd ligt aan het ponton van de zeilclub van Les Lacs de l’Eau d’Heure. En terwijl de boot bestemd is voor de pleziervaart, heeft de naam van zijn etablissement meer te maken met humoristische motieven. 

 

“We hebben ons restaurant ‘Tri-Marrants’ genoemd omdat we met drie vennoten zijn en ook omdat we alle drie bekendstaan als lolbroeken!” steekt de man uit Charleroi van wal. Is onze chef-kok een grapjas? “Ja, want we zijn dol op een vrolijke sfeer in onze zaal. Geen hoogdravendheid bij ons. De charme van de bistrokeuken gaat hier hand in hand met smaakvolle gastronomie. We kennen trouwens een woord voor die goddelijke combinatie: de bistronomische keuken.”

Fabian Santi legt uit waarom hij afscheid nam van zijn restaurant in het centrum van Cerfontaine om zich eind 2013 op de zuidelijke oever van het meer La Plate Taille, in Froidchapelle, te vestigen: “Mijn huurcontract liep af en de directie van Les Lacs de lEau d’Heure wou een kwaliteitsvolle horecazaak opstarten die autonoom kon functioneren, los van de attracties en activiteiten op de site. Het was een interessant idee, want er zijn weinig etablissementen van dien aard in de regio. Bovendien konden we rekenen op economische hulp van het Waals Gewest en van Les Lacs de l’Eau dHeure.”

Na twee drukke seizoenen, waarin Le Tri-Marrants van meet af aan een overdonderend succes kent, besluit de chef in september 2015 om te stoppen met zijn baan als lesgever aan de Hotelschool in Namen. Voortaan wil hij zich alleen nog toeleggen op zijn horecazaak, die het hele jaar door geopend is. “De mensen uit de streek kennen ons goed. Maar omdat de meren nu in alle seizoenen bezocht worden, verwelkomen we ook heel wat toeristen in de winter”, zegt Fabian verheugd. Het restaurant bezit dan ook heel wat troeven. Om te beginnen kan de clientèle genieten van een panoramisch uitzicht op het meer en de stuwdam van La Plate-Taille – in de zomer is dat uitzicht nog grootser dankzij het enorme terras dat de indruk geeft dat men op het water eet. En vermits de weg stopt bij de ingang van de zeilclub baadt Le Tri-Marrants in een weldadige rust, die maar af en toe verstoordwordt door het gebabbel van wandelaars op de RAVeL-route.

 

Ambassadeur van Wallonië

En dan is er natuurlijk de gastronomie. Op de kaart wedijveren talrijke verse producten om de gunsten van de gasten. “We bieden marktgebonden suggesties aan en er is ook een dagelijkse aanvoer vanverse vis”legt Fabian uit. En hij kan niet weerstaan aan de drang om een van zijn succesproductennaar voren te schuiven, namelijk een bavarois van Petit Margot met gedroogde eendenfilet, paprikaen specerijen. “Dit is echt een voorgerecht op basis van streekproducten. Petit Margot is een bio-camembert die aangeleverd wordt door La ferme du Lumsonry, een boerderij in Tarcienne, terwijl het eendenvlees afkomstig is van La ferme de la Sauvenière, in Hemptinne.” Voor zijn vlees hoeft de chef ook al niet ver te lopen, want rund haalt hij bij veeteler La Petite Suisse in Lompret (Chimay), terwijl zijn fijne vleeswaren afkomstig zijn van een slager in Walcourt. “We serveren ook een ambachtelijk biertje dat twee jonge mensen uit de regio speciaal gebrouwen hebben voor het meer: La Dame des Lacs. Het past perfect bij de gerechten die we serveren.”

Dankzij die voorliefde voor streekproducten werd Le Tri-Marrants door ‘Wallonia.be’ recent bekroond als ambassadeur van het gewest. Een erkenning die het belang benadrukt van de constanteinspanningen die de drie vennoten leveren om Waalse producten te promoten in België en, via buitenlandse toeristen, ook buiten de landsgrenzen.

 

INLICHTINGEN:
Le Tri-Marrants
Rue de Oupia, 4/2
B-6440 Froidchapelle
+32 (0)479 52 01 26

Met het oog op de diversifiëring van het aanbod op het vlak van logies en na de ontwikkeling van een eerste vakantiedorp, dat sinds 2003 wordt geëxploiteerd door de groep Landal Greenparks, evenals een aparthotel-residentie en een reeks ‘Forest Lodges of houten vrijetijdswoningen, heeft de vzw ‘Les Lacs de l’Eau d’Heure’ eind 2007 een oproep tot kandidaatstelling opgestart om een privépartner te vinden voor de bouw en ontwikkeling van een tweede vakantiedorp. De Waalse groep Lamy, diebekendstaat voor gelijkaardige infrastructuurwerken in Zuid-Frankrijk, wist de bestuurders te overtuigen. Deze groep is zowel actief op het vlak van de projectontwikkeling en de bouw als van het beheer en de exploitatie.

Overigens versterkten het voorgestelde economische model, de fiscale voordelen die gebonden zijn aan de opsplitsing van het eigendomsrecht, de hoge kwaliteit van de bouwwerken en de bijzondere aandacht voor energetische, landschapsen milieunormen de associatie tussen de Groep Lamy en de vzw ‘Les Lacs de l’Eau d’Heure’, die zelf de aanleg van de wegen op de site voor haar rekening nam. De samenwerking gaat zelfs nog een stapje verder, want de twee partijen hebben besloten om hun krachten te bundelen voor de bouw van een aparthotel met 70 kamers en een seminarcentrum. Definanciering van het hotel is voor rekening van de Groep Lamy, terwijl de vzw zich belast met hetseminarcentrum, dit dankzij de hulp van regionale en Europese cofinanciering. De exploitatie van het hotel en het seminarcentrum kan worden samengevoegd en toevertrouwd aan dezelfde beheerder,aangesteld door beide partners. Deze nieuwe, langverwachte infrastructuur zal de aantrekkingskrachtvan Les Lacs de l’Eau d’Heure als vakantieverblijfplaats nog vergroten, naast de vele mogelijkheden die bedrijven hier krijgen om seminars en residentiële incentives te organiseren. Dankzij de meren, de natuurlijke omgeving, de toeristische infrastructuur en de sport- en vrijetijdsuitrusting kan de site van Les Lacs de l’Eau d’Heure en haar verblijfsmogelijkheden inderdaad uitgroeien tot een favoriete bestemming op een steenworp van de luchthaven van Charleroi.

De Groep Lamy en de vzw ‘Les Lacs de l’Eau d’Heure’ slaan eveneens de handen in elkaar om samen promotieacties en communicatiecampagnes te ontwikkelen met het oog op de uitbreiding van het geografische bereik tot in Vlaanderen. Daarbij wil men niet alleen de site en de regio ontplooien toteen gevestigde waarde, maar hoopt men ook op een toename van het verkoopcijfer en eenuitbreiding van het aantal reserveringen op jaarbasis.

www.lamy.be


HET LAND VAN DE MEREN IN ÉÉN MUISKLIK

Er een echte stuwende economische kracht van maken, met een weerslag op een streek die er veel behoefte aan heeft, alsook de tewerkstelling bevorderen, zijn allemaal redenen waarom overheids- en privé-investeerders, met de hulp van de Europese structuurfondsen, het ontwikkelingsproject van de Lacs de l’Eau d’Heure sinds 1994 willen steunen. Dat de Meren in 2010 tot “European Destinationof Excellence” werden uitgeroepen, was niet enkel omwille van de inspanningen voor duurzame ontwikkeling, maar ook omdat ze duidelijk een “toeristische bestemming met veel uitstraling” zijn. De ontwikkeling van de site van de Lacs de l’Eau d’Heure streeft ernaar dat de toeristen die er hun vakantie wensen door te brengen, ook van hun verblijf kunnen profiteren om niet alleen kennis te maken met de toeristische en culturele rijkdom van de hele streek, maar ook met het erfgoed en de gastronomie ervan.

Daarom heeft de directie van de vzw besloten een boekingsplatform te organiseren, waardoor er, meer bepaald aan de grenzen van de site, pakketten kunnen worden gecommercialiseerd, die verblijven en activiteiten aanbieden in de hele zone van het Land van de Meren. Dat platform of die marktplaats heeft een heel verscheiden aanbod aan onderkomens (vakantiedorpen en -huizen, hotels, bed & breakfasts, verblijven op boerderijen enz.) en activiteiten ter plaatse en in een straal van meer dan 50 km rond de Lacs de l’Eau d’Heure. Zo wil men de boekingen voor de toeristen vergemakkelijken met “self-packaging” en met aanbiedingen die gestructureerd zijn volgens speciale thema’s. “We hebben massaal in infrastructuren, uitrustingen en onderkomens geïnvesteerd. Nu het bouwprogramma ten einde loopt, willen we het hele aanbod structureren en op de markt brengen”, legt Vincent Lemercinier uit. “We hebben dat platform aan de operatoren voorgesteld en sommigen hebben er zich al contractueel bij aangesloten”.

In feite zullen de toeristen met één muisklik hun korf kunnen vullen, net zoals op de markt: een verblijf in het Golden Lakes Village of in de kasteelhoeve van Laneffe, een bezoek aan de Arthur Masson-ruimte in Treignes, aan de abdij van Aulne of aan Chimay en, niet te vergeten, een volledige beleving van de site van de Lacs de l’Eau d’Heure.

www.lepaysdeslacs.be

Of het nu gaat om activiteiten in verband met de natuur (wandelingen en fietsuitstappen, het RAVeL-netwerk, Segway-verhuur enz.), dan wel om sport (zeilen, surfen, kajakken, jetski, waterski, duiken, golfen, parachutespringen enz.), om amusement (Aquacenter, Ontspanningscentrum van Falemprise, de Rode Krokodil, Natura Parc, The Spin Cablepark, Espace Fun, Gravity Park enz.), om cultuur (bezoek aan de stuwdam van de ‘Plate Taille’) of om culinaire ontdekkingen (streekgerechten), de ‘Lacs de l’Eau d’Heure’ hebben steeds meer overtuigende argumenten in handen om zowel dagjesmensen als verblijfstoeristen aan te trekken en aan zich te binden, waarbij de belangstelling van de vakantiegangers toeneemt naarmate het overnachtingsaanbod groter en diverser wordt.

Maar er zijn andere klanten die de meren en de infrastructuur ervan op prijs stellen, klanten die meer bij de tijdsgeest aansluiten en van wie men nog maar een deel ziet, namelijk bedrijven. In de bedrijfswereld van de 21ste eeuw kennen Meetings, Incentives, Conferencing & Exhibitions (MICE) steeds meer belanstelling. De vzw ‘Les Lacs de l’Eau d’Heure’ heeft van de site dan ook een MICE-bestemming gemaakt. En hoe kunnen bedrijven worden overtuigd om naar Cerfontaine en Froidchapelle te komen om er evenementen voor hun werknemers en/of hun klanten te organiseren? Door hun nieuwe attracties op maat aan te bieden: het wellness– en balneotherapiecentrum, het seminariecentrum, de golf en het Bike Park maken daar deel van uit. Bovendien kan die infrastructuur geprivatiseerd worden voor groepen, kmo’s of bedrijven vanaf tien personen.

 

Steeds meer ondernemingen zoeken sites die tegelijk ruimte bieden voor werk en voor ontspanning of sportactiviteiten”, legt directeur Vincent Lemercinier uit. “Binnenkort zullen we, meer bepaald via ons boekingsplatform, packages kunnen aanbieden, die een combinatie vormen van overnachtingen, seminarzalen en incentive- activiteiten zoals het golfterrein en het Bike Park. De bedrijven tonen al veel belangstelling voor die twee sporttakken. Het wellnescentrum biedt dan weer het voordeel dat het ook buiten de zomerperiode klanten trekt. Die nieuwe bezoekers zouden ons in staat moeten stellen om onze investeringen en installaties rendabeler te maken.

 

www.lheuredubienetre.be


 

WALLONIË STAAT VOOR KWALITEIT

De ‘Lacs de l’Eau d’Heure’ vormen een stuwende economische kracht in het ‘Pays des Lacs’. In 2010 werden ze uitgeroepen tot ‘European Destination of Excellence’ en in 2013 kregen ze het certificaat ‘Wallonie, Destination Qualité’. In het kader van de steeds feller wordende internationale concurrentie vindt de Waalse regering het van groot belang dat we de kwaliteit stelselmatig blijven verbeteren en verzekeren, om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de bezoekers. Dat label, dat mikt op ondernemingen die hun dienstverleningsprestaties willen opwaarderen en zo hun succes op lange termijn willen verzekeren, volgt het voorbeeld van het kwaliteitsprogramma van het Zwitserse toerisme.

Het zal onbetwistbaar de gebeurtenis van het jaar zijn aan de ‘Lacs de l’Eau d’Heure’:

op 26 juni 2016 zal de site het toneel zijn van de Belgische kampioenschappen wielrennen

op de weg voor elites met contract of, kort en goed, voor profs.

 

De start wordt ’s ochtends (8.30 u voor de dames, 11.45 u voor de heren) gegeven op de site van de ‘Plate Taille’ en de wedstrijden zullen worden gereden op een lusvormig parcours dat zal zigzaggen tussen de meren en dat, naargelang de categorie, een bepaald aantal keren moet worden afgelegd. Hoewel dit prestige-evenement louter toevallig op de kalender van 2016 van ‘La Wallonie à Vélo’ werd ingeschreven, is het daarentegen nauw verbonden met het ‘Centre de Cyclisme’ (Bike Park) dat deze lente zal worden geopend in het gehucht ‘La Ferme de Badon’. “Het idee om een centrum voor alle takken van de wielersport op te richten, past volledig in het ontwikkelingsprogramma van de site”, aldus Philippe Fourmeau, die bij de vzw ‘Les Lacs de l’Eau d’Heure’ verantwoordelijk is voor de evenementen. “Het ontstond enkele jaren geleden uit onze wens om het zachte toerisme beter tot zijn recht te doen komen in een natuurlijk kader. Met het oog op de communicatie over en de promotie van die toekomstige aantrekkingspool werd toen een partnerschap aangegaan tussen de vereniging en de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond, die werd vertegenwoordigd door haar voorzitter, Tom Van Damme. Deze laatste was onder de indruk van de toeristische en sportieve ontwikkeling van de ‘Lacs’ en kon zijn raad van bestuur overtuigen de site in aanmerking te nemen voor het organiseren van een programma met kampioenschappen en topcompetities van 2012 en 2018.

Een programma dat al gedeeltelijk werd uitgevoerd door het organiseren van de Belgische kampioenschappen tijdrijden (2012), de Belgische kampioenschappen mountainbike en trialbike (2013), de Belgian Cycling Happening (2014) en de Belgische kampioenschappen wielrijden op de weg voor elites zonder contract en voor beloften (2015). Volgend jaar zal het de beurt zijn aan de Belgische kampioenschappen op de weg voor beginners en, in 2018, aan de Belgische kampioenschappen op de weg voor junioren. Op 26 juni 2016 worden op de site van de Lacs de l’Eau d’Heure de Belgische Kampioenschappen voor eliterenners met contract en dames-elites georganiseerd op een selectief circuit dat ruimschoots moet beantwoorden aan de verwachtingen van de profrenners. Ook het publiek, de media en de partners kunnen hierover alleen maar in hun nopjes zijn. En tot slot moet het ook bijdragen tot de verhoopte impact van op ‘Wallonië op de fiets’.

 

De ‘petit Poggio’ is een ideale uitkijkpost

Op enkele varianten na, volgen al die wedstrijden hetzelfde tracé ”, vervolgt de verantwoordelijke. “Dat werd gezamenlijk uitgestippeld door onze vzw, de KBWB en Jean-Luc Vandenbroucke, de vroegere profrenner die nu onze adviseur is voor het beheer van het Bike Park. De renners vertrekken aan de grote stuwdam en rijden dan langs de meren van de ‘Plate Taille’, Falemprise en de ‘Ry Jaune’. Onderaan het dorp Silenrieux beginnen ze aan de beklimming van de ‘petit Poggio’, een bochtige helling van 1 km, die een ideale uitkijkpost vormt voor de toeschouwers. Na het panorama van de Belvedère rijden ze langs het meer van Féronval naar Boussu-lez-Walcourt en nemen vervolgens de rijksweg tot aan de ‘Plate Taille’. Door de configuratie van deze laatste site kunnen er geen tribunes op de aankomstlijn worden geplaatst; de toegang tot de omloop zal vrij zijn.” Naast de contacten met de veiligheidschefs en de tv-zenders, die de laatste uren van de koers natuurlijk rechtstreeks zullen uitzenden, moet de vzw samen met de TEC ook zorgen voor een mobiliteitsplan. “We hebben ervoor gezorgd dat de toegang tot het meer van de ‘Plate Taille’ en tot de vakantiedorpen niet wordt belemmerd”, verzekert Philippe Fourmeau, “maar sommige attracties die binnen de perimeter liggen, zoals de jetski, zullen die dag zeker moeten sluiten.” Die sluiting zal zeker worden gecompenseerd door de mediaweerslag van het evenement in Wallonië en Vlaanderen.

 

 www.lacsdeleaudheure.be


 

DE ‘CYCLO JEAN-LUC VANDENBROUCKE’

Deze uitstap voor fietstoeristen ontstond op vraag van de vroegere wielrenner en huidige consultant, met de bedoeling de site bekend te maken en tot leven te wekken. De vijfde uitgave ervan, die plaatsvindt op zaterdag 18 juni 2016 ofwel acht dagen vóór de Belgische kampioenschappen, biedt vanuit het Bike Park zes bewegwijzerde routes aan. Om zowel de recreatieve als de meer geharde fietsers aan te spreken, zullen de parcours van verschillende lengte zijn (20, 40, 60, 80, 120 en 160 km). Behalve het eerste traject, dat meer voor gezinnen is bedoeld, verlaten de andere de meren om de steden en dorpen te doen ontdekken, die de schoonheid van de streek uitmaken. De organisatoren hebben de zaken professioneel aangepakt. De lus van 120 km loopt via Thuin, Walcourt, Cerfontaine, Boussu-en- Fagne, het meer van Virelles en dat van Froidchapelle. Het langste parcours reikt tot aan de abdij van Scourmont, ten zuiden van Chimay. Er worden ter plaatse 20.000 tot 25.000 toeschouwers verwacht. “Die proef zal iets meer dan 600 deelnemers tellen, van wie twee derde Nederlandstaligen”, legt Philippe Fourmeau uit. “De financiële opbrengst zal natuurlijk ook ten goed komen van de hele horecasector, temeer daar een deel van de fietsers dat weekend liever ter plaatse zal logeren. Dat is iets wat wij ook vaststellen bij andere grote sportevenementen, zoals bij het Europees kampioenschap jetski.

Noteer ook dat alle fietsparcours die rond de meren werden uitgestippeld voor de bezoekers, vermeld zullen staan op een kaart die door de vzw ‘Les Lacs de l’Eau d’Heure’ wordt ontworpen. Men vindt daarop ook degene die deel uitmaken van de ‘Cyclo Jean-Luc Vandenbroucke’, maar ook kortere en gemakkelijkere trajecten voor gezinnen, zoals de lussen die het RAVeL volgen rond de ‘Plate Taille’ (17 km), rond het ‘Eau d’Heure’ (25 km) en rond beide meren samen (40 km). Het spreekt voor zich dat alle parcours, ook die voor mountainbikes, bebakend zijn of zullen worden, opdat alles perfect zou passen in de communicatie en de promotie naar aanleiding van het ‘jaar van de fiets’. Voor sommige trajecten zullen er ook fietsfiches worden uitgegeven door de Toerismebureaus uit de omgeving.

 ©Eric Cornu

De twee activiteiten die de bezoekers op de site van de ‘Lacs’ het meest aantrekken, zijn de natuur en de watersport. Dat is prima. Maar wie weet hoe de natuur en het water met elkaar in het huwelijk traden voor het gemeenschappelijke altaar van Froidchapelle (Henegouwen) en Cerfontaine (Namen), om het leven te schenken aan de voornaamste toeristische plaats van Wallonië? Het verhaal van die verbintenis staat geëtst bij het Onthaalcentrum van de ‘Plate Taille’ en is terug te vinden in de panoramatoren ervan.

De bezoekers, die te druk bezig zijn met het aantrekken van hun wandelschoenen of hun badpak, denken er niet dikwijls aan, maar een rondleiding aan de stuwdam van de ‘Plate Taille’ is op zich al een attractie, trouwens de eerste die heel natuurlijk ontstond op de site. Het gaat hier bovendien om de enige Belgische stuwdam waarvan men ook de binnenkant kan bezichten. Men kan tot in het centrum van die dam gaan, in de ondergrondse galerijen, tot aan de waterkrachtcentrale, en aan de hand van een reusachtig schaalmodel de geschiedenis ervan leren kennen en vernemen waarom die meren werden aangelegd.

Zullen we u even in de geschiedenis onderdompelen? Goed. Het aanleggen van die kunstmatige meren begon in 1974, om het niveau van de Samber te regelen, waarvan het debiet tijdens droge periodes tot minder dan één meter per seconde kon dalen en de scheepvaart op het kanaal Charleroi-Brussel erg kon hinderen. Nadat er verscheidene sites werden bestudeerd, viel de keuze op de vallei van de ‘Eau d’Heure’, een riviertje dat ontspringt in een bos in Cerfontaine en in Marchienne-au-Pont in de Samber uitmondt.

 

Vijf meren, vier stuwdammen

Zo ontstonden de stuwdammen en het meer van de ‘Plate Taille’ – dat met zijn 351 ha of de oppervlakte van zevenhonderd voetbalvelden en zijn inhoud van 68.000.000 m³ het grootste van België is – alsook de vier kleinere meren, die van de ‘Eau d’Heure’ (165 ha), van Falemprise (41 ha), van de ‘Ry Jaune’ (32 ha) en van Féronval (21 ha); de laatste drie zijn uitgerust met een voorstuwdam. Wegens het grote hoogteverschil (45 m) tussen het meer van de ‘Plate Taille’ en dat van de ‘Eau d’Heure’ werd er besloten een waterkrachtcentrale te bouwen. In die tijd was de enige attractie een bezoek aan de hoofdstuwdam, die onder de bevoegdheid van het Waalse Ministerie van Uitrusting en Vervoer viel. Maar eens de meren in 1981 waren gevuld, kwamen de toeristen spontaan naar de oevers ervan. Er ontstonden heel vlug vier clubs op het meer van de ‘Eau d’Heure’ en op dat van de ‘Plate Taille’. Die boden activiteiten aan zoals duiken, zeilen, waterski en jetski. Over de toekomst van de site werd beslist in 1994, toen het Waals Gewest, gesteund door een Europese cofinanciering, besliste er een echt toeristisch oord van te maken. Er ontstonden toen nieuwe faciliteiten, zoals het Aquacenter en het vakantiedorp Landal. Op hun beurt stapten de privé-investeerders mee aan boord…

 

 www.lacsdeleaudheure.be


 

WIST U...

waaraan ‘Eau d’Heure’ zijn vreemde naam dankt? Aan een middeleeuwse nachtmerrie. Bij overvloedige regen overstroomde die rivier heel de streek in amper een uur tijd, vóór ze naar haar bedding terugkeerde. Daarom werd ze ‘l’eau qui vient en une heure’ genoemd, wat later werd afgekort tot ‘Eau d’Heure’.

 Vijfendertig jaar geleden werd de vallei van het ‘Eau d’Heure’ onder water gezet om meren te maken en het peil van de Samber te regelen.

Nu trekt de site een miljoen bezoekers per jaar en is hij de eerste toeristische bestemming in Wallonië.

En de activiteiten worden er steeds diverser, zoals blijkt uit het ‘Bike Park’ dat deze lente zal worden ingehuldigd.

 

Het Aquacenter in 2015, het Bike Park in 2016… Velen dachten dat de ‘Lacs de l’Eau d’Heure’ in 2010 een kaap hadden bereikt, toen de site tot ‘European Destination of Excellence’ werd uitgeroepen Maar sindsdien bleef deze site steeds meer particuliere investeerders aantrekken en zijn activiteiten-assortiment voor de toeristen uitbreiden. Dat gebeurt natuurlijk tot groot genoegen van Vincent Lemercinier, de directeur van de VZW ‘Les Lacs de l’Eau d’Heure’.

 
©Catherine Bruillaux

Wat waren de voornaamste stadia van deze nieuwe groeifase?

Vincent Lemercinier — Die begon in 2012 met het wouddorp, het ‘Natura Parc’, waarvan de exploitatie werd toevertrouwd aan ‘Alsace Aventure’. In de zomer van 2015 hebben we de herkwalificatie voltooid van het ‘Aquacentre’, dat van het einde van de jaren 1990 dateerde en dat een renovatie nodig had om te voldoen aan de nieuwe verwachtingen van het publiek en om de energieuitgaven ervan te verminderen. Het werd aangevuld met een nieuwe investering, namelijk het welness– en balneotherapiecentrum. Verleden jaar werd ons sportaanbod ook aangevuld met een polyvalente hal, waarvan het beheer werd toevertrouwd aan het Bloso. In de lente gaan we ten slotte het Bike Park inwijden, dat het uitstalraam van de ‘Lacs’ zal zijn voor alle takken van de wielersport. Andere projecten zijn in hun eindfase: het ruitercentrum, de golfbaan met 9 holes en de golfacademie, het seminarcenter…

 

En de financiering?

V.L.Al die investeringen waren mogelijk dankzij een Europees budget van € 9.200.000. Aangezien dat programma ten einde liep op 31 december 2015, hebben de Waalse overheidsfinancieringen de fakkel overgenomen voor de afwerking van de projecten, meer bepaald voor het ruitercentrum, het ‘Aquacentre’, het Bike Park en de golf. De polyvalente sportzaal kon voor de binneninrichting profiteren van de financiële steun van de Federatie Wallonië-Brussel. Het seminarcenter zal worden verwezenlijkt via een publiek-private samenwerking met de groep Lamy, die op dezelfde site instaat voor de bouw van een hotel, dat volgend seizoen in bedrijf zou moeten worden genomen.

 

Er komen meer en meer privé-investeerders. Wat trekt hen aan in de ‘Lacs de l’Eau d’Heure’?

V.L. — Ze kregen geleidelijk aan vertrouwen dankzij de diversiteit en het niveau van de overheidsinvesteringen, die precies mikten op de ontwikkeling van de basisinfrastructuur om de site klaar te maken voor investeerders uit de privésector. En dat is gelukt, want wanneer men vandaag kijkt naar het totaal van de investeringen die sinds 15 jaar werden gedaan, ziet men dat de overheid € 40.000.000 investeerde en de particuliere sector bijna € 200.000.000. Dat is bijna vijfmaal meer! Die privé-investeringen gingen natuurlijk naar de attracties, zoals de Rode Krokodil, de Aqua-Golf, de Laser Games, het Spin Cablepark (de waterteleski), het Ontspanningscentrum van Falemprise en de Espace Fun (kajak, paddle en surfplank), maar ook naar het logement. Het is trouwens sinds de opening van het eerste vakantiedorp, in 2003, dat de publiek-private samenwerking zich heeft vermenigvuldigd. Om dergelijke dorpen te kunnen bouwen, moesten we door het ontwikkelen van onze activiteiten niet alleen de nodige investeerders aantrekken, maar ook de gebruikers. En om dat dubbele doel te bereiken, moesten we niet alleen ons aanbod stofferen, maar het ook stroomlijnen over het hele seizoen, met inbegrip van het laagseizoen, zoals we dat namelijk hebben gedaan met de wellness en met het seminarcentrum.

 

Wie een villa koopt aan de ‘Lacs de l’Heure’ is verplicht die te verhuren. Mag hij er niet zelf in wonen?

V.L. — Om logies te kunnen aanbieden aan de toeristen, moeten we vermijden dat er permanente bewoning ontstaat op de site. Daarom bepaalt de aankoopakte dat de koper de blote eigendom van zijn villa behoudt, maar het vruchtgebruik ervan afstaat aan een werkmaatschappij die de villa voor zo veel mogelijk nachten moet verhuren. De in die dorpen gekochte eigendommen worden dus opgenomen in een toeristisch verhuursysteem. Natuurlijk heeft de eigenaar het recht zijn huis te bewonen tijdens een welbepaalde periode.

 

Hoe ver staat het vandaag met het logiesaanbod?

V.L. — Het Landal Village met zijn 231 huizen, die plaats bieden aan 4 tot 10 personen, wordt al sinds vele jaren verhuurd. Het Golden Lakes Village, dat door de groep Lamy (Nessonvaux) wordt gefinancierd, gebouwd en beheerd, heeft een oppervlakte van 20 ha en is bijna halfweg, aangezien er iets meer dan 100 van de 200 geplande villa’s ter beschikking van de toeristen zijn gesteld. Om het aanbod te diversifiëren en een ander cliënteel aan te trekken, is dezelfde groep, zoals ik reeds zei, een hotelresidentie met 92 appartementen aan het bouwen, dat zal worden gekoppeld aan het seminarcentrum. De firma Forest Lodge uit Nijvel biedt aan de ‘Clairière du Lac’ ook 84 chalets aan als lichte vrijetijdswoningen, terwijl residentie ‘Les Joséphines’ sinds een tiental jaar 60 appartementen aanbiedt. Daarbij komt nog het groepslogies in het Bloso-centrum ‘Le Cierneau’ en in de Sleepin’Spin (waterteleski). Op termijn willen we op de site in totaal 5000 tot 6000 bedden aanbieden. Dat zal van de ‘Lacs de l’Eau d’Heure’ een toeristisch centrum van internationaal formaat maken.

 
©Golden Lakes Village
 

Kan men zeggen dat het verblijfstoerisme dankzij die meer en meer gediversifieerde overnachtingsformules nu belangrijker is geworden dan het eendagstoerisme?

V.L.De site ontvangt een miljoen bezoekers per jaar. De eendagstoeristen, die binnen een straal van een zeventigtal kilometer rond de meren wonen, zijn nog lichtjes in de meerderheid. Maar het verblijfstoerisme evolueert voortdurend met de diversiteit van het aanbod. In 2014 telden we bijvoorbeeld 200.000 overnachtingen. Die bezoekers komen vooral uit Nederland, dan uit Vlaanderen, Duitsland, Frankrijk en Brussel. Er zijn minder Walen bij, wat logisch is, aangezien die dichterbij wonen, hoewel ze toch steeds meer verblijfstoeristen worden tijdens de weekends.

 

Wat zijn uw de populairste activiteiten?

V.L. — In termen van aantrekkelijkheid zijn het de activiteiten in volle natuur, dat wil zeggen de uitstappen te voet en per fiets, alsook het acrobatisch woudparcours Natura Parc, die op kop staan, gevolgd door de wateractiviteiten. Aangezien onze meren de grootste gesloten waterpartijen van België zijn, trekken ze zowel zeilers aan, als surfers, kajakkers, jetskiërs en waterskiërs. Op de oevers zijn trouwens niet minder dan vijf watersportclubs gevestigd. En vergeten we ook niet de Espace Fun en het Blosocentrum van Cierneau, dat aan de zeilsport is gewijd.

 

www.lacsdeleaudheure.be


 

 MILIEUBEHEER

De ‘Lacs de l’Eau d’Heure’ zijn de natuur erkentelijk omdat die de bron is van hun aantrekkingskracht. Bijgevolg wordt er bijzonder veel aandacht besteed aan het beheer van de site. Zo moet dat beheer alle milieuaspecten omvatten, zoals ruimtelijke ordening, het in stand houden van de kwaliteit van het water, het beleid inzake afvalbeheer, het beschermen van de natuur, de strijd tegen het binnendringen van vreemde soorten, het energiebeleid, het milieuvriendelijk vervoer, de codexen van goede milieupraktijken en de milieulabels.


 

DE SITE IN ENKELE DATA

1974 — Bouw van de stuwdammen

1981 — Vullen van de meren

1994 — Project voor het verwezenlijken van een toeristisch centrum

2000 — Opening van het ‘Aquacentre’

2003 — Ontstaan van het verblijfstoerisme

2012 — Opening van het Natura Parc

2016 — Inhuldiging van het Bike Park


 

DE SITE IN ENKELE CIJFERS
1800 ha

De 5 meren strekken zich uit over 1800 ha (600 ha water, 600 ha bossen, 600 ha weiland). Langs de 70 km lange waterkant worden een dertigtal activiteiten aangeboden (ontspanning en natuur, water, gezin, motor en 350 km bewegwijzerde wandelpaden).

1000 k

Het jaarlijks aantal bezoekers wordt geraamd op één miljoen, waarvan 135.000 voor het Aquacenter. In 2014 waren er 200.000 overnachtingen, 45 % uit België en 50 % uit Nederland. Op de site werden al 400 vakantiehuisjes gekocht door privé-eigenaars. Men voorziet ook 90 hotelkamers.

9200 k

Sinds 2010 bedragen de Europese investeringen € 9.200.000. Tegenover € 1 die geïnvesteerd werd door de overheid, staat € 4,60 van privépartners.

300

300 indirecte arbeidsplaatsen

 

Your opinion counts