In het dorp Thorembais-Saint-Trond (Perwez), koesteren zes are grond de kostbare bollen van een legendarische bloem.
Een bloem die geen prijs heeft en gekweekt wordt door een echtpaar dat de tijd ervoor genomen heeft.
![]() |
Anthony Minet en zijn echtgenote Pauline zijn door die bloem gefascineerd en kweken ze in hun tuin, die de enige saffraankwekerij van Waals-Brabant is. Ze doen dat volgens de regels van de kunst, zonder machines en zonder fytosanitaire producten te gebruiken.
De Crocus sativus is een elegante lilakleurige bloem die een schat verbergt : drie scharlaken en geurige stigmata die worden gebruikt voor het produceren van een begeerde specerij, namelijk saffraan. Anthony Minet en zijn echtgenote Pauline zijn door die bloem gefascineerd en kweken ze in hun tuin, die de enige saffraankwekerij van Waals-Brabant is. Ze doen dat volgens de regels van de kunst, zonder machines en zonder fytosanitaire producten te gebruiken. Want de Crocus sativus is een plant met karakter : opdat zijn filamenten aan het begin van de herfst rood zouden worden, heeft hij niet enkel gezonde grond nodig, maar ook zorgvuldige en geregelde verzorging.
Wanneer de bloemen bloeien, worden ze dagelijks met de hand geplukt, wat zeer vermoeiend is. Daarna worden ze gesnoeid, een ingreep waarbij de stigmata één voor één worden verwijderd en dan gedroogd om het kruid de tijd te geven om zijn aroma te ontwikkelen. Om één gram saffraan te verkrijgen, zijn er ongeveer tweehonderd bloemen nodig. Een zeldzame en veeleisende kweek, die verklaart waarom de specerij zoveel kost : 40.000 euro per kilogram. En denk nu niet dat u slimmer bent door tegen dumpingprijzen tot poeder vermalen saffraancapsules te kopen : de specerij zou dan wel eens naar bedrog kunnen smaken ! «Om reden van doorzichtigheid en om de consument ervan te verzekeren dat hij een uitzonderlijk product koopt, heb ik mijn saffraan in 2015 laten ontleden door een laboratorium dat gecertificeerd is voor expertises inzake de kwaliteit van producten», legt Anthony uit. «Ik ben er trots op dat mijn product scores haalde waardoor het als een saffraan van topkwaliteit wordt beschouwd.»
Keuken en natuurgeneeswijze
Saffraan heeft veel kwaliteiten en wordt zuinig gebruikt. In de keuken zijn saffraanstrengen een uitstekende smaakverbeteraar en een natuurlijke (goudgele) kleurstof voor voedingswaren. Kenners laten saffraanstrengen trekken in water, melk, bouillon en zelfs champagne, vooraleer ze aan een bereiding toe te voegen, opdat de speciale smaak en de kleur ervan een perfecte combinatie zouden vormen met de ingrediënten van het gerecht.
Anthony en Pauline verkennen de gebruiksmogelijkheden van hun kruid en de lijst van producten met saffraan groeit naargelang hun experimenten vorderen: zuivere saffraanstrengen, gelei van kweeperen, van appelen en peren, frambozenconfituur, wafels en, als jongste, een ambachtelijk bier «La 4 Pistils». Een witbier dat wordt gearomatiseerd met sinaasappel en citroenschillen en gemaakt door de Brasserie coopérative de la Lesse, in Éprave (Rochefort). Door saffraan toe te voegen bij het bottelen, maakt men het verschil met hetzelfde witbier zonder saffraan. Aan de geur, de smaak en de kleur is de aanwezigheid van de specerij in «La 4 Pistils» merkbaar en ze sublimeert de citrusvruchtensmaak van de verfrissende en aangenaam zurige drank.
Saffraan is niet enkel een aromatische kleurstof, maar heeft ook verbluffende geneeskrachtige eigenschappen, namelijk fytotherapeutische krachten die al in de tijd van de farao’s waren gekend en die helpen in geval van overspanning, angst, spijsverteringproblemen, te veel cholesterol en seksuele asthenie. Saffraan in honing zou zelfs wonden en brandwonden kunnen genezen.
Kortom, een universeel middel dat we allemaal zouden willen kweken. «Dat is doenbaar in kleine hoeveelheden. Daarom verkopen we trouwens bollen, want meer en meer nieuwsgierigen willen zich aan dat kweekavontuur wagen. Zelfs in de stad volstaat een pot op een terras om enkele stampers te verkrijgen», verzekert Anthony ons. Op afspraak organiseert hij bezoeken en degustaties voor groepen.
lhistoiredanthony@hotmail.com